Bältesstol ålder

 

Det är viktigt att välja rätt bilbarnstol som passar både barnets ålder, vikt och längd. Det kan nämligen vara det avgörande valet om en olycka skulle ske. Det krävs nämligen inte särskilt mycket för att barnet ska ta skada, exempelvis vid en kraftig inbromsning eller vid en krock. Det är också minst lika viktigt att du som förälder spänner fast barnet på rätt sätt.

Bältesstol rekommendationer

Både läkare, forskare och myndigheter rekommenderar att bältesstol eller bälteskudde ska användas tills barnet är 10-12 år. Enligt lag måste någon form av skyddsanordning installeras i bilen om barnet är under 135 centimeter. Då ett barns huvud är tungt och nacken skör i förhållande till resten av kroppen bör barnet sitta i en bakåtvänd stol så länge det går. Oftast brukar barnet kunna göra detta upp till 4 år. Efter denna ålder kan barnet sitta i en framåtvänd bältesstol förutsatt att ingen krockkudde finns framför.

Bältesstol användning

Förutom att bältesstolen är anpassad till ålder, vikt och längd är det också viktigt med en säker bil och en säker stol. Bältesstolen eller kudden ska vara Europagodkänd och E-märkt. Bältesstolen bör provas innan köp och anvisningarna till stolen bör följas till punkt och pricka. Det är du som vuxen som alltid har ansvar för att barnet är skyddat och har bältet korrekt spänt.

Tänk också på att det enligt lag måste användas någon form av skyddsanordning för ditt barn som är kortare än 135 centimeter och som är 3 år eller äldre. Dock gäller detta inte kortare sträckor, men däremot längre sträckor.

Bältesstol sträck bältet

Oavsett ålder är det viktigt att spänna fast barnet korrekt enligt anvisningarna. Bältet ska vara sträckt och ligga nära kroppen. Det ska gå nära halsen, över bröstbenet samt över låren, med andra ord inte över magen.