Bältesstol test

 

Det finns en hel del tester gjorda på bältesstolar. Detta kan vara en bra hjälp för dig som förälder vid köp av en ny stol. På nätet finns en mängd olika tester utförda av olika aktörer, det viktigaste är att kolla på de som är oberoende. När det gäller sitt barns säkerhet vill man inte titta på tester som kan vara påverkade av en tredje part. Därför är ett bra råd att först kolla att testerna är gjorda av oberoende parter som kan lyfta fram både ris och ros.

Bältesstol funktion

En bältesstol funktion är framför allt att skydda barnet vid en krock. Det gäller barn som är under 135 centimeter långa, väger minst 25 kg och är mellan 5-12 år gamla. Det är viktigt att bältet är sträckt nära halsen, över bröstet samt över låren och håller fast både barn och stol. En bältesstol är framåtvänd och har olika specialfunktioner beroende på märke och prisklass. Dock har alla ett ryggstöd samt ett nack- och huvudstöd. De flesta stolar som testas är redan godkända enligt EU:s säkerhetskrav men det kan vara en god idé att dubbelkolla detta.

Bältesstol olika modeller

Det finns en uppsjö av bältesstolar på marknaden. Stolar i olika färger och med skilda specialfunktioner. Vissa är mer praktiska än andra och vissa är mer bekväma än andra. Några exempel på bra modeller är Maxi Cosi Rodifix 2016, Kid plus SICT, Kids Embrace och Kid XP.

Bältesstol bäst i test

Några punkter att checka av vid köp av bältesstol oavsett modell är stolens säkerhet, stolens komfort, om den är praktisk och att den inte innehåller några farliga kemikalier. Det vill säga, de bältesstolar som både är säkra, uppfyller alla säkerhetskrav, är bekväma, är praktiska, fria från kemikalier och lätta att rengöra är bra stolar.

Uppfylls dessa krav spelar det ingen roll om stolen är billig eller dyr, då är den bra.